Boringen van 1.500m zijn nieuwe standaard

Terug naar het overzicht
Boringen van 1.500m zijn nieuwe standaard

In het kort

Was in het verleden een horizontaal gestuurde boring (HDD) van 1.000 meter al bijzonder, tegenwoordig is de standaardlengte opgelopen tot 1.500 meter. Van Vulpen realiseert geregeld HDD’s van 1.500 meter, voor de aanleg van water- en gasleidingen en stroomkabels. Voor 2021 staat de teller al op 7.

Was in het verleden een horizontaal gestuurde boring (HDD) van 1.000 meter al bijzonder, tegenwoordig is de standaardlengte opgelopen tot 1.500 meter. Van Vulpen realiseert geregeld HDD’s van 1.500 meter, voor de aanleg van water- en gasleidingen en stroomkabels. Voor 2021 staat de teller al op 7.

Deze ontwikkeling wordt enerzijds mogelijk gemaakt door technische ontwikkelingen. In het verleden konden sommige boringen nog stranden door onder andere technische oorzaken of mud-uitbraken op locatie, maar Borend Nederland BV boort steeds beter en dus verder. De nominatie van Van Vulpen voor de No-Dig Award is hiervoor een mooie beloning.

Energietransitie


Daarnaast vraagt de energietransitie dat in de Nederlandse bodem in korte tijd veel kabels worden aangelegd. Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor de optie van gestuurd boren. Niet alleen verlopen de voorbereiding en het verkrijgen van goedkeuring sneller, het is ook de ideale manier om kabels en leidingen aan te leggen op locaties waar graven in de bodem niet gewenst is. Denk aan natuurgebieden, waterwegen, spoorlijnen, dichtbebouwde omgevingen en belangrijke industrieterreinen.

Een groeiend aantal projecten omvat inmiddels meerdere gestuurde boringen, sommige tracés bestaan al voor 80% uit HDD’s. Ook boringen met een lengte tot 2.300 meter zijn geen uitzondering meer en de verwachting is dat in 2025 de eerste 3 kilometer wordt ‘aangetikt’.

 

Kabellengte


Overigens vragen lange boringen voor kabelnetwerken om lange kabels, met een lengte van minstens 1.000 meter en vaak meer. Zo legde de NRG Group (Van Vulpen, Denys en Alsema) onlangs een kabel aan die over een lengte van 2 km in één keer door de geboorde buis werd getrokken. In kabelland is die grote lengte op dit moment de beperkende factor, dus zijn daar in versneld tempo ontwikkelingen nodig om aan de vraag te voldoen.

Overzicht