Boren onder de Maas is een flinke uitdaging

Terug naar het overzicht
Opdrachtgevers
Enexis
Locatie
Limmel
Datum
15 april 2021

In het kort

Netbeheerder Enexis legt een nieuw 50kV-elektriciteitsnetwerk aan om de plaatselijke papierfabriek van het gas en aan de elektriciteit te krijgen. Over een afstand van circa 1.100 meter, tussen de hoogspanningsstations Limmel en Boschpoort, zijn nieuwe 50kV-kabelverbindingen nodig, inclusief signaalkabels. Van Vulpen maakt hiervoor vier horizontaal gestuurde boringen, parallel over een afstand van bijna 500 meter, waarvan twee HDD’s onder de Maas door.

Kabels

Kabels

Van laagspanning tot middenspanning en hoog spanning, van meterkast of laadpaal tot en met zon- en windparken.

Meer informatie
Gestuurd boren

Gestuurd boren

Ideaal waar graven in de bodem niet gewenst of mogelijk is, zoals dichtbebouwde omgevingen, natuurgebieden, industrieterreinen, havens en snel-, spoor- en waterwegen.

Meer informatie

Boren onder de Maas door is een flinke uitdaging, vooral door de gemengde samenstelling van de rivierbodem. Op een diepte van 11 meter onder het maaiveld bevindt zich mergel en de bovenste lagen bestaan voornamelijk uit grind. Om door deze lagen te kunnen boren, maken wij gebruik van aangepast materieel, met een boormotor en hole openers. Daarbij zorgen roterende tandjes ervoor dat de harde steenlagen worden verkruimeld en vermalen. In de vier boringen trekken wij minimaal 12x160mm PE100 SDR11 in en starten daarna met de kabeltrekwerkzaamheden. In totaal trekken we circa 16 kilometer aan HDPE in de grond. Het
uiteindelijke doel is het invoeren en opblokken van de kabels op het nieuwe en het bestaande station.

vanvulpen-Maas vanvulpen

Stormseizoen

 

Direct na de gunning zijn wij gestart met de ontwerpwerkzaamheden. Ons belangrijkste doel was een vergunningsgereed ontwerp voor de HDD’s om nog voor het
stormseizoen (15 oktober) te kunnen boren. Vanaf die datum geven de waterschappen – in verband met onder andere risico’s door hoog water – geen toestemming om te werken bij en onder rivierdijken. Dankzij uitstel door Waterschap Limburg konden wij op 6 oktober starten met onze werkzaamheden. Eis van het Waterschap was dat de twee boringen onder de Maas voor 1 november gerealiseerd moesten zijn, voor de andere twee boringen kregen we wat meer tijd. Doel is het project nog in 2020 op te leveren.

Overzicht