Herinrichting van de infrastructuur op het Museumpark

Terug naar het overzicht
Opdrachtgevers
Stedin Netbeheer B.V.
Locatie
Rotterdam
Datum
23 juli 2020

In het kort

In het Museumpark in Rotterdam is het nieuwe Boijmans van Beuningen Depot gebouwd. Een spectaculaire gebouw dat van alle kanten de stad Rotterdam weerspiegelt. De bouw maakt een herinrichting van de ondergrondse infrastructuur op het Museumpark noodzakelijk. Van Vulpen is in maart 2020 gevraagd hiervoor een gestuurde boring te ontwerpen.

Opdrachtgever Stedin keurde het ontwerp goed en gaf direct opdracht tot uitvoering. Door de proactieve houding van Van Vulpen verzocht Stedin om ook het kabelwerk op te pakken. Uiteindelijk hebben de afdelingen Gestuurd Boren en Rotterdam Infra het hele werk in korte tijd ontworpen en voorbereid. In juni is gestart met de uitvoering.

Kabels

Kabels

Van laagspanning tot middenspanning en hoog spanning, van meterkast of laadpaal tot en met zon- en windparken.

Meer informatie
Gestuurd boren

Gestuurd boren

Ideaal waar graven in de bodem niet gewenst of mogelijk is, zoals dichtbebouwde omgevingen, natuurgebieden, industrieterreinen, havens en snel-, spoor- en waterwegen.

Meer informatie

Boren en bekabelen

 

De gestuurde boring bestond uit een lengte van 130 meter met negen mantelbuizen van Ø160 mm die alvorens het intrekken aan elkaar gelast zijn . De kabelwerkzaamheden bestaan uit de aanleg van 3000 meter kabelbundel 3 x 240 mm2 AL waarvan ca. 700 meter in open sleuf. Nadat de boring was uitgevoerd en het kabelwerk was aangelegd, moest het bestaande tracé verwijderd worden. Dit ligt op een diepte van gemiddeld twee meter onder maaiveld. Begin juli  is hiermee gestart.

Rotterdam
Rotterdam Rotterdam

Afstemming met alle stakeholders

 

De herinrichting van het Museumpark was een complex project. Het bijzondere staaltje Rotterdamse architectuur kent ondergrondse én bovengrondse werkzaamheden waarbij veel stakeholders betrokken zijn.  Voor Van Vulpen betekende dit dat alle werkzaamheden gecoördineerd moesten plaatsvinden en met alle stakeholders moest worden afgestemd. En dat binnen de deadline die opdrachtgever Stedin – en daarmee Van Vulpen – van de gemeente Rotterdam kreeg opgelegd. Dankzij de flexibiliteit en brede inzetbaarheid van Van Vulpen zijn de werkzaamheden echter op tijd gerealiseerd.

Overzicht