Elektrische shovel en minigraver getest

Omdat onze activiteiten toenemen, is het ook nodig om ons materieel uit te breiden en te vernieuwen. Van Vulpen streeft ernaar om steeds meer gebruik te maken van elektrisch aangedreven materieel. Regelmatig houden wij testsessies, onder verschillende belastingen en werkomstandigheden. Onlangs hebben wij een elektrische shovel en een elektrische minigraver flink aan de tand gevoeld.


Shovel

De geteste elektrische shovel is ons zeer goed bevallen. Het draaien ging soepel en de kracht is te vergelijken met onze huidige shovels. Zo hebben we een stalen rijplaat van 6 meter lang en 1 meter breed opgetild, een pallet met 9 lagen tegels getild, een kipper vol zand geladen en een klein vierkant rijplaatje opgetild. Een pluspunt waren de langere lepels. Ook de banden lijken stabieler dan de huidige nokkenbanden. Het rijden was even wennen, omdat de shovel een klein stukje
doorrolt ná het stoppen met gasgeven. Een dieselmotor remt meteen op de motor af. Toen we de bak in een hoop zand zetten, hield de shovel even in, schakelde een versnelling terug en nam vervolgens een volle bak zonder moeite. Een minpunt van deze shovel is het bereik van de accu.


Minigraver

De geteste elektrische minigraver heeft duidelijke pluspunten. Hij is bijvoorbeeld geluidsarm, waardoor de grondwerker beter te verstaan is. Verder waren we verrast doordat de kraan zo soepel draaide. Wel vormt de accu nog wel een flinke uitdaging. Hij trok snel leeg, ook bij lichte werkomstandigheden. Ook het graven in harde grond ging niet vanzelf.