Duurzaamheid rode draad bij Van Vulpen

Terug naar het overzicht
Duurzaamheid rode draad bij Van Vulpen

In het kort

Duurzaamheid en CO2-reductie spelen een belangrijke rol bij Van Vulpen. ‘Wij voelen niet alleen zélf de grote urgentie om klimaatveranderingen te beperken, ook de richtlijnen van onze opdrachtgevers worden steeds strakker. Daarom zijn we zowel bezig om materieel duurzamer te maken als om zuiniger te opereren op onze werklocaties en in onze vestigingen,’ zeggen Erik Rebergen en Robin van Veen, bij Van Vulpen verantwoordelijk voor inkoop en huisvesting.

Duurzaamheid is één van de bepalende factoren in de planningen. Robin: ‘Ons doel is het aantal mobiliteitsbewegingen zo laag mogelijk te houden. We houden de rijafstanden naar werklocaties en dergelijke kort en streven naar een reistijd van maximaal een half uur.

Ook streven we ernaar dat medewerkers zo min mogelijk naar de zaak komen om materiaal te halen. Voor opdrachten in onze verzorgingsgebieden werken wij zoveel mogelijk samen met lokale professionals.’

 

Elektrificeren

 

Om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, is Van Vulpen bezig om wagenpark en materieel te elektrificeren. Onlangs werden de eerste elektrische bussen besteld voor elektromonteurs en gaswaterfitters. Daarnaast is geïnvesteerd in elektrische minigraver, shovel, trilplaten en stampers. Robin: ‘Ook kunnen nieuwe medewerkers gebruik maken van elektrische auto’s voor bijvoorbeeld vervoer naar opleidingen en locaties. Komend jaar komen hier tien Dacia personenauto’s extra voor. Verder willen wij nieuwe medewerkers zoveel mogelijk voor een elektrische auto laten kiezen, onder het motto ‘Je rijdt elektrisch, tenzij…’.

duurzaam

Stroombronnen

 

Van Vulpen heeft inmiddels flinke stappen gemaakt in het elektrificeren van het boormaterieel. Voor grote boringen worden al enige tijd twee elektrische boormachines van 300 ton en 200 ton ingezet. Dit jaar nog worden twee nieuwe elektrische boorinstallaties van 80 ton geleverd, die geschikt zijn voor kleine, compacte boringen. Helaas wordt elektrisch boren in de praktijk beperkt door de capaciteit van de beschikbare, duurzame stroombronnen, zegt Erik. ‘Aggregaten die werken op diesel blijven voorlopig dan ook nodig. Wel zijn we overgestapt van normale diesel op HVO 100. Dit staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ en heeft nagenoeg geen CO2- en NOx-uitstoot.’

 

TwinPack

 

Een aggregaat draait ideaal als hij op een gelijkmatig vermogen kan draaien, maar het gebruik fluctueert daarvoor vaak te veel, legt Erik uit. ‘Om dat te ondervangen, hebben we een TwinPack in gebruik genomen. Eén unit ter grootte van 20ft bevat twee motoren en twee generatoren van 400 kVa met dubbele aansturing. Met de ene motor kan een ploeg prima starten en als extra capaciteit nodig is, schakelt zij de tweede motor bij. Twee motoren met generator van 400 kVA zijn zuiniger en stiller dan één grote van 800 kvA en hun CO2-uitstoot is lager. Deze relatief kleinere motoren zijn veel meer doorontwikkeld.

VV-waterstof-aggregaat
duurzaam stampers

Batterypacks

 

Een volgende stap is het werken met batterypacks. Erik: ‘Het is lastig om elektrisch materieel op een werklocatie op te laden. Met de batterypacks kunnen we dat wel realiseren.’ Met datzelfde doel is onlangs een zware stroomaansluiting op de Van Vulpen-locatie aan de Stephensonstraat gerealiseerd. In combinatie met de zonnepanelen op het dak kunnen we grote batterypacks opladen en inzetten op projecten. Ditzelfde principe volgen we op projecten waar een aggregaat moet draaien. Daar kunnen we met het overtollige aggregaatvermogen de batterypacks opladen, zodat we dat kunnen gebruiken in geval van een piekvraag.’

Stephensonweg10
papland8 papland8

Verduurzaming gebouwen

 

Ook op het dak van de vestigingen aan Papland (hoofdkantoor) en Weide (materieeldienst) liggen honderden zonnepanelen, voor eigen gebruik. Erik: ‘Deze twee gebouwen staan vrijwel naast elkaar en functioneren energieneutraal door de combinatie van de zonnepanelen met de warmte-koude-bron op het terrein.’ Ook het onlangs geopende bedrijfspand aan de Stephensonstraat herbergt tal van duurzame oplossingen. ‘Naast zonnepanelen op het dak en een warmtepomp zijn pcm-platen (Phase Changing Material) in de plafonds aangebracht. Dit zogenaamde klimaatplafond koelt in de zomer en geeft warmte af in de winter. Verder zijn laadlocaties voor auto’s geplaatst.’ Voor het nieuwe, langjarige project Combi SION (bekijk de pagina) heeft Van Vulpen een pand gehuurd in de gemeente Elst. Erik is volop bezig om ook dat te verduurzamen, met onder andere ledverlichting, laadpalen en zonnepanelen.

Overzicht