Eerste in Europa: boring met elektrische boorstelling van 2.200 m

Een Europese primeur. Dat is de boring met een elektrische boorstelling van maar liefst 2.200 meter met een diameter van 700 mm die Van Vulpen realiseert onder natuurgebied Zouweboezem door, langs snelweg A27. Nooit eerder vond in Europa een elektrische boring plaats met deze lengte en diameter. Het is een uniek onderdeel van het project ‘Weg van de Snelweg’.

De A27 tussen knooppunt Hooipolder en Houten wordt in 2022 verbreed. Omdat de bestaande drinkwatertransportleiding dan in de weg ligt, verleggen drinkwaterbedrijf Oasen en Van Vulpen alvast over bijna 6 kilometer de bestaande drinkwatertransportleiding, tussen Meerkerk en Lexmond. De nieuwe leiding komt op een diepte van 25 meter parallel aan de snelweg te liggen, op ongeveer 70 meter afstand. Daardoor is een veilige ligging voor de toekomst gegarandeerd.

 

Vitale infrastructuur

De drinkwaterleiding voorziet de inwoners van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden van drinkwater. Per uur stroomt gemiddeld 650.000 liter drinkwater door de leiding. Om de continuïteit van drinkwater te waarborgen en schade aan drinkwaterleidingen te voorkomen, heeft Oasen in overleg met Rijkswaterstaat voor deze oplossing gekozen.

Ontwerp Van Vulpen

Oasen heeft het project als UAV GC-contract aanbesteed, waardoor de uitvoerende partij niet alleen de uitvoering, maar ook het definitief ontwerp invult. Van Vulpen heeft het idee om de nieuwe drinkwatertransportleiding aan te leggen met gestuurde boringen over grote lengtes (drie boringen met een lengte van circa 1.000 m en één boring met een lengte van 2.200 m) uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. Daardoor zijn minder werkterreinen, sleuven en putten nodig en is er minder overlast voor de omgeving.

 

Twee elektrische boorstellingen

Bij ‘Weg van de Snelweg’ staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het was een van de criteria van Oasen voor de selectie van de aannemer. Voor de boring van 2.200 m zet Van Vulpen een 300-ton en een 250-ton elektrische boorstelling in. Dit scheelt aanzienlijk in de stikstofuitstoot. In plaats van 1.000 liter diesel per dag die een conventionele boorstelling verbruikt, is dat met deze elektrische boorstellingen zo’n 300 liter per dag. Daarnaast worden hybride kranen gebruikt. Ook is een groot deel van de bedrijven met wie Van Vulpen samenwerkt, in de nabije omgeving gevestigd. De medewerkers zijn slechts kort onderweg, wat ook zorgt voor een lagere stikstofuitstoot.

Meet-in-the-middle

De eerste drie boringen zijn inmiddels gedaan. De langste boring, uitvoering medio november, is een ‘meet-in-the-middle’, waarbij de boorkoppen van de twee elektrische boorstellingen elkaar ongeveer halverwege ontmoeten. Een echte precisieklus. Het intrekken van de drinkwaterleiding gaat met een gemiddelde snelheid van circa 150 meter per uur en duurt een dag.

 

Januari 2021

De oude leiding wordt pas uit bedrijf genomen als de nieuwe leiding in gebruik is. Zo blijft gedurende de werkzaamheden drinkwater beschikbaar voor inwoners van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De werkzaamheden om de nieuwe leiding aan te sluiten, zijn naar verwachting eind januari 2021 klaar. Daarna wordt de bestaande waterleiding verwijderd. Eind maart moeten alle werkzaamheden zijn afgerond.