Transportleiding in Tilburg vernieuwd met ‘relining’

Terug naar het overzicht
Opdrachtgevers
Brabant Water
Locatie
Tilburg
Datum
14 mei 2019

In het kort

Van Vulpen voerde dit jaar voor het eerst een relining uit met een diameter van 630mm. De nieuwe polyethyleen buis werd ingetrokken in een bestaande drinkwatertransportleiding die broos geworden was. Opdrachtgever was Brabant Water.

Leidingen

Leidingen

Van distributieleidingen naar woningen of bedrijven (klantgedreven) tot transportleidingen over grote afstanden (netgedreven).

Meer informatie

Wat is Relinen?

 

Relinen is het renoveren van een bestaande buis, in dit geval door er een nieuwe buis in te trekken met een iets kleinere diameter. De voordelen van relinen zijn groot, maar de voorwaarde is wel dat het geen probleem is dat de binnendiameter van de buis kleiner wordt.

 

Het grootste voordeel is dat er weinig gegraven hoeft te worden en de omgeving dus minder belast wordt. Alleen op de stukken waar twee leidingsdelen aan elkaar gekoppeld moesten worden, ging de grond open. Minder overlast dus, op minder locaties.

relinen
relinen relinen

Broos geworden leiding

 

Het tracé van de drinkwatertransportleiding loopt van het waterproductiebedrijf aan de Gilzerbaan via de Pompstationweg en de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg naar de Dongenseweg. Over deze lengte van 5,5 kilometer was de oude – met glasvezel versterkte – polyester buis van 700mm te gevoelig voor storingen en op diverse plekken was de leiding al eens lek geraakt. Omdat het verkleinen van de diameter in dit geval geen probleem was, besloot Brabant Water er een PE630 leiding in te trekken. Door de geringe ruimte heeft Van Vulpen de uitwendige lasrillen van de nieuwe leiding moeten verwijderen. Ook is om die reden gekozen voor een trekkop met een kleinere diameter dan de leiding zelf.

 

Relining in twaalf keer

 

In totaal is over het hele traject twaalf keer een relining uitgevoerd. De afstanden die werden overbrugd, varieerden van 40 tot 680 meter. Afstanden langer dan 100 meter zijn uitgevoerd met een HDD-machine.

Hoewel er dus niet geboord is, moest wel een intrede- en uittredepunt uitgegraven worden. Op het intredepunt brachten de medewerkers van Van Vulpen vervolgens de boorstangen in die de nieuwe leiding introkken. Deze werd – na intrekken – gekoppeld aan het al aangelegde stuk ervoor.

 

Planning

 

Van Vulpen startte de werkzaamheden in juni 2018. Naar verwachting is het werk aan het einde van het jaar afgerond. Dan heeft Brabant Water een gloednieuwe leiding in een bestaande buis, zĂ³nder veel overlast voor de omgeving. Vanwege de succesvolle oplossing hebben Van Vulpen en Brabant Water afgesproken om het relinen op meerdere trajecten toe te gaan passen.

VanVulpen-Tilburg1

Bekijk de video

Video afspelen
Overzicht