Veiligheid (mensen)

Van Vulpen is actief in een risicovolle sector. Wij werken letterlijk onder spanning, in de buurt van gasleidingen, langs en onder drukke (vaar)wegen en onder andere in verontreinigde grond. Daarom staat bij ons veiligheid met stip op 1. Continu zijn we erover in gesprek, we spreken elkaar aan en attenderen elkaar op onveilige situaties. Iedereen is zich bewust van zijn eigen bijdrage aan de veiligheid. Dat is niet vanzelfsprekend in onze branche, maar voor ons een absolute must. Veiligheid zit in onze haarvaten.

Meldsysteem

Alom worden wij gerespecteerd door het mooie werk dat wij leveren. Om dat hoge niveau te handhaven, hebben wij een uitgebreid meldsysteem voor verbeter- en aandachtspunten: van gevaarlijke situaties, ongevallen en bijna-ongevallen tot tips en suggesties. Gemiddeld worden per maand 250 meldingen gedaan! Elke melding krijgt aandacht en wordt opgevolgd. Daar trekken wij gezamenlijk lessen uit. Ook publiceren wij regelmatig een veiligheidsbulletin, gebruiken we social media voor veiligheidstips en organiseren we workshops en trainingen. Zelfs via onze koffiebekertjes communiceren we onze veiligheidswaarden.

Kijken door veiligheidsbril

Veiligheid komt bij Van Vulpen in alles terug. Altijd kijken we met een veiligheidsbril naar onszelf en onze omgeving. We stimuleren medewerkers proactief na te denken over veiligheid. Om veilig van huis naar werk en andersom te komen, rijdt elke medewerker met een Easy Drive systeem. Beschikbaar gesteld door Van Vulpen. Dat coacht de medewerker in het defensief rijden. Dat is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor minder schades en CO2-uitstoot. Op ons eigen terrein laten we iedereen stapvoets rijden en achteruit inparkeren. Onderzoek wijst uit, dat je dan meer overzicht hebt, minder kans hebt op een ongeval en bij calamiteiten snel kan wegrijden.

Het bewustzijn van het veiligheidsgedrag binnen onze organisatie is dan ook groot. We voeren dagelijks LMRA’s uit (Last Minute Risico Analysis). Van Vulpen is met de gestuurd boren afdeling als eerste en als enige boorbedrijf gecertificeerd op trede 4 van de veiligheidsladder.


The Big-Five, onze vijf veiligheidswaarden

Als Van Vulpen beseffen wij dat onze werkzaamheden impact op de omgeving kunnen hebben. Daarom is veiligheid voor ons een doorlopend proces, waarop wij dagelijks sturen en waarin we elkaar aanspreken en samen verbeteren. Onze veiligheidscultuur vatten wij samen in vijf veiligheidswaarden, ‘The Big-Five’, namelijk:

  1. Wij melden om te leren
  2. Wij geven elkaar complimenten
  3. Wij zijn samen verantwoordelijk
  4. Wij controleren voor we acteren
  5. Wij durven door te vragen

     

Door opdrachtgevers onderschreven

Deze vijf veiligheidswaarden benadrukken wat we belangrijk vinden. Door vanuit de ‘wij’-vorm te spreken, betrekken wij ook onze ketenpartners hierbij. Want veilig werken doe je samen. En dat wordt onderschreven door onze opdrachtgevers. Zo zijn wij drie jaar op rij genomineerd voor een veiligheids-award van diverse netbeheerders en één keer hebben wij deze felbegeerde trofee gewonnen.